Oelalaaaa als ik dit schrijf, lijkt de zomer precies over te gaan in de herfst en regent het al dagen aan een stuk. Dus hopelijk tegen de tijd dat jij deze post doorneemt, schijnt de zon volop. Alleszins, door alleen al naar deze vegan cheesecake met abrikozen te kijken, gaat de zon voor mij al schijnen! Want wat een taartje is me dat!

Deze vegan cheesecake met abrikozen is volledig plantaardig (vandaar vegan dus, ah ja!) en werd gemaakt zonder toegevoegde suikers. Hoe goed klinkt dit!? Daarnaast kan ik je geruststellen dat je helemaal niets van dat plantaardige of suikervrije merkt. Deze cheesecake met abrikozen is heerlijk smeuïg, lekker romig en fruitig fris!

Deze vegan cheesecake met abrikozen maakte ik in samenwerking met zoetstoffen.eu . Dé website die je betrouwbaar informeert over de verschillende zoetstoffen op de markt en het veilig gebruik ervan. Voor dit recept gebruikte ik erythritol als suikervervanger. Je leest er hier alles over.

Eerder maakte ik ook al de Chocolade hazelnoten smeerpasta (suikervrij) in opdracht van zoetstoffen.eu. Check zeker dat lekkere ontbijtrecept ook eens!

Vegan abrikozen cheesecake

Vegan cheesecake met abrikozen

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Lactosevrij
Glutenvrij
Voorbereidingstijd 2 uur 25 minuten
Bereidingstijd 46 minuten
Totale tijd 3 uur 11 minuten
Gang Nagerecht
Porties 12 personen
calorieën 245 kcal

Equipment

  • 1 ronde springvorm van +/- 18 cm diameter
  • bakpapier

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 150 g pecannoten
  • 30 g Erythritol
  • 40 g (plantaardige) boter/harde margarine

Voor de vulling

  • 400 g (plantaardige) roomkaas
  • 250 g kokosyoghurt
  • 30 g maiszetmeel
  • 120 g erythritol
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el sinaasappelzeste

Voor de abrikozencompote

  • 200 g abrikozen
  • 1 el maiszetmeel

Instructies
 

Voor de bodem

  • Vet een springvorm in met een likje plantaardige margarine. Snij het bakpapier uit de grootte van de bodem van de springvorm en knip uit. ‘Kleef’ het bakpapier op de bodem. Snij ook stroken uit zodat je deze tegen de rechtopstaande randen kan kleven. Dat zorgt ervoor dat de cheesecake er straks mooi uitkomt. 
  • Hak de pecannoten tot grof meel met een hakmolentje. Stort deze in een mengkom en doe er de Erythritol erbij. 
  • Smelt de plantaardige margarine op 600 W in de magnetron (gedurende 50 s). En giet dit over de pecannoten. Meng met een lepel en stort het geheel in de springvorm. Druk de bodem aan met de achterkant van de lepel. 
  • Verwarm de oven voor op 160°C. 

Voor de vulling

  • Doe de plantaardige roomkaas samen de kokosyoghurt in een mengkom en mix. 
  • Voeg er de maïzena aan toe en mix verder. 
  • Doe er ook de erythritol, het vanille extract en de appelsienzeste bij. Mix opnieuw tot een glad beslag. 
  • Giet het beslag over de pecannotenbodem en strijk glad met de achterkant van de lepel. 
  • Bak de cheesecake gedurende +/- 50 min in de oven tot de bovenkant goudbruin kleurt. Laat de taart afkoelen alvorens er de zijkanten van de springvorm af te klikken. 
  • Zet in de koelkast zodat de taart verder kan opstijven (minstens 6u alvorens te serveren).

Voor de abrikozencompote

  • Schil de abrikozen en snij ze in partjes. Doe deze in een steelpannetje samen met 2 el water. 
  • Warm het geheel op en roer nu en dan met een houten lepel zodat de abrikozen niet aanbakken; Doe er de maizena bij en blijf roeren. De abrikozen zullen stilaan beginnen te ‘smelten’. 
  • Breng het geheel over in een hakmolentje en maal fijn. Doe de abrikozencompote opnieuw in het steelpannetje en laat even pruttelen totdat het is ingedikt. 
  • Laat afkoelen en werk er de bovenkant van de cheesecake mee af. 
  • Bewaar in de koelkast. 

Notities

Voor 100 g van de cheesecake
Koolhydraten: 7,5 g
Kcal: 245
Vetten: 21,2 g
Verz. Vetten: 7,6 g
Eiwit: 5,0 g
Vezeks; 1,8 g
Trefwoord abrikozen, Cheesecake, Vegan, vegan cheesecake