What’s not to like? Dubbele chocolade in combinatie met pindakaas…. dat kan enkel een geweldig succes worden! Ik maakte deze dubbele chocolade pindakaaskoekjes met zowel pure als witte chocolade en die twee samen maken de koekjes gewoon onweerstaanbaar.
Deze dubbele chocolade pindakaaskoekjes zijn echt kinderspel, en misschien ook wel een goeie tip om ze eens door je kinderen zelf te laten maken. Lekker vettige handjes en balletjes rollen tot koekje! Een leuke weekend bezigheid als je het mij vraagt. Maar ook zonder kinderen smaken ze heerlijk.
Let wel, het recept is voor véél koekjes. Uitdelen is de boodschap want ze blijven natuurlijk niet eeuwig goed. Of je kan ook voor de optie : snel opeten kiezen 🙂 .
Ook al ben je geen grote pindaasliefhebber, deze koekjes kan je niet anders dan heerlijk vinden! Zelf smeer ik ook geen pindakaas om mijn boterhammen, maar dessertjes met pindakaas kunnen me dan wel weer helemaal bekoren.
De koekjes zijn suikervrijer want ik gebruikte geen klassieke suiker, maar ik koos voor een suikervervanger. Liefst werk ik voor gebak met een suikervervanger die dezelfde zoetkracht heeft als gewone suiker (ook wel één op één suikervervanger of 1:1 suikervervanger genoemd). Je hebt verschillende merken waar ik graag mee werk en de meeste vind je gewoon in de supermarkt; Mijn favorieten zijn Pure Via Patisserie en Zùsto. Je kan ook zuivere Erythritol gebruiken, maar dat is wat moeilijker te vinden in de supermarkt. Als je het eens googled kan je het ongetwijfeld wel kopen op één of andere webshop. Let wel, Erythritol heeft een iets lagere zoetkracht, zo’n 70% tov kristalsuiker. Hou er dus rekening mee dat als je 100 g één op één suikervervanger vervangt door 100 g erythritol, je gebak net iets minder zoet zal proeven.
Nog andere pindakaas-inspiratie (nu die pot pindakaas toch open is):
- Pindakaas banananpannenkoekjes
- Banaan pindakaasmuffins
- Koffie pindakaasballetjes met chocolade
- Pindakaasgranola (mijn favoriet!)
Dubbele chocolade pindakaaskoekjes
Equipment
- bakplaat
- bakpapier
- 2 Mengkommen
Ingrediënten
- 115 g harde margarine of boter op kamertemperatuur
- 10 g maïzena
- 1 el water
- 1 tl vanille extract
- 175 g 1:1 suikervervanger
- 1 tl bakpoeder
- 180 g patisseriebloem
- 25 g ongezoet cacaopoeder
- 50 g pure chocolade
- 50 g witte chocolade
- 45 g pindakaas
- grof zeezout (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en leg bakpapier op een bakplaat.
- Mix de margarine zacht.
- In een apart kommetje meng je de maizena met het water en voeg dit bij de margarine samen met het vanille extract. Mix het geheel.
- In een aparte mengkom doe je de suikervervanger samen met de patisseriebloem, het bakpoeder en zeef er het ongezoete cacaopoeder bij. Meng met een lepel en doe de droge ingrediënten bij de natte. Mix goed of indien het moeilijk gaat, gebruik dan je handen. Doe er de chocolade in stukjes bij en kneed tot een deegbal.
- Rol balletjes van 25 g deeg tussen je handen en leg deze op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat (tot ongeveer 1,5 cm dikte) en schep er een halve tl pindakaas op.
- Bak de koekjes in de oven gedurende 10 – 12 min en besprenkel ze meteen als ze uit de oven komen met wat grof zeezout.