Toen ik thuiskwam na een mini-break in Winterberg (=sneeuw dicht bij huis), en ik 2 bananen zag liggen die zich aan het ontbinden waren op mijn aanrecht, moest ik daar toch iets mee aanvangen!? Aangezien mijn vriezer propvol zat en er ook al een zakje bananenschijfjes inzaten (je weet nooit wanneer je zin hebt in een Nice cream) moesten ze NU gebruikt worden. Ik ontdekte ook nog een pot pindakaas ergens achteraan in mijn voorraadkast dus besloot ik er Banaan Pindakaas muffins van te maken.
Je gebruikt best overrijpe bananen omdat die net meer smaak (en zoetigheid) brengen aan de Banaan Pindakaas muffins. Het recept is trouwens ook perfect lactosevrij te maken. Vervang gewoon de yoghurt door een lactosevrije variant.
Voor de bereiding maakte ik het mezelf gemakkelijk en deed ik alle natte ingrediënten (inclusief de banaan) meteen in de blender en mixte alles fijn. Maar geen paniek als je geen blender hebt, dan prak je de banaan gewoon fijn met een vork of een pureestamper.
De Banaan Pindakaas muffins hebben een iets andere structuur dan een klassieke muffin. Dat komt door de banaan en de yoghurt. Maar zo blijven ze ook veel langer smeuïg! Met de onderstaande ingrediënten maak je er 16. Dat zijn er heel wat 🙂 Je zou ook de helft kunnen maken, en je hoeft dat ei dan echt niet in de helft te gaan verdelen. Gewoon een heel ei erbij is prima! Ga je toch voor de 16 muffins, dan kan je ze ook perfect invriezen (of uitdelen aan collega’s en buren 😉 ).
Werk je liever die banaan weg in de vorm van een ‘brood’ ? Dan raad ik je dit gemarmerd bananenbrood aan! Het heeft niet de moushi moushi structuur van bananenbrood (if you know what I mean), maar eerder een cakestructuur. Kortom, lekker dus 😉 .
Banaan pindakaas muffins
Equipment
- Blender optioneel
- 1 Mengkom
- 16 Papieren muffin vormpjes
- 1 Muffin-bakvorm
Ingrediënten
- 2 heel rijpe bananen – 200 g gepelde banaan in totaal
- 125 g pindakaas
- 120 ml ongezoete amandelmelk
- 120 g yoghurt (natuur, ongesuikerd) gebruik een lactosevrije yoghurt indien je lactose intolerant bent
- 1 tl vanille extract
- 1 ei
- 80 g kokosbloesemsuiker
- snufje kaneel
- 200 g zelfrijzend bakmeel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en vul je muffin bakvorm met papieren vormpjes.
- Blend de bananen met de pindakaas, de ongezoete amandelmelk, de yoghurt, het ei en het vanille extract in de blender (heb je geen blender? Geen probleem. Plet de banaan dan tot moes met een vork en voeg er daarna de andere ingrediënten bij).
- Doe de droge ingrediënten in een mengkom (kokosbloesemsuiker, zelfrijzende bakmeel en kaneel).
- Sort de natte ingrediënten bij de droge en mix kort. Vul de vormpjes voor zo’n 2/3de met het beslag (50 gram) en bak gedurende +/- 12 min in de voorverwarmde oven. Controleer met een cakeprikker of ze voldoende gebakken zijn.
- Tip: je hebt 16 cakejes, dat zijn er heel wat. Als je ze niet uitdeelt kan je ze gerust invriezen en uithalen bij een banaan pindakaas craving!