Oh jee een Suikervrije Crème Brûlée… Ik begon eraan met een klein hartje, want zou die Zùsto wel karameliseren als ik er met mijn gasbrander op zat? Maar ja hoor! Zùsto stelt nooit teleur 🙂 En de suikervrije Crème Brûlée was overheerlijk. Niemand die merkte dat ik het met een suikervervanger maakte.

Zelf ben ik initieel niet zo’n Crème Brûlée fan als ik eerlijk ben. Maar de zelfgemaakte variant vond ik dan wel weer lekker! Door het gebruik van Zùsto zijn de koolhydraten per portie heel laag. Ik gebruikte voor deze schaaltjes 100 g Crème Brûlée per potje, maag wil je ze kleiner maken, dan kan dat uiteraard ook.

Heb je geen gasbrandertje voor het karameliseren van de bovenkant, dan kan je de potjes ook even onder de gril zetten tot de bovenkant goudbruin kleurt (ik heb dit zelf wel niet getest, maar ik las wel dat het ook zou lukken). Zelf gebruikte ik een gasbrandertje die ik al minstens onaangeroerd in mijn kast had liggen. Het is niet kostelijk in aanschaf, dus als je een crème Brûlée fan bent, dan kan ik het je alleen maar aanraden om er ééntje aan te schaffen .

Suikervrije Crème Brûlée

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Nagerecht
Porties 6 personen
calorieën 217 kcal

Equipment

  • 6 ovenbestendige schaaltjes
  • 1 Steelpan
  • 1 Mengkom
  • 1 Gasbrander

Ingrediënten
  

  • 250 ml volle room
  • 250 ml volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 5 eidooiers
  • 80 g Zùsto extra voor het krokant korstje

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Giet de room met de melk in een steelpannetje. Snij het vanille stokje overlangs en schraap er de zaadjes uit met de punt van een mes. Voeg deze bij het melk-room mengsel. Breng aan de kook. Zet het vuur af en laat het mengsel zo’n 15 -20 min trekken en afkoelen.
  • Klop ondertussen de eigelen los met een mixer. Voeg er beetje bij beetje de Zùsto bij terwijl je blijft mixen.
  • Als het room/melk mengsel wat is afgekoeld (test met je vinger), giet deze dan heel geleidelijk bij het ei-mengsel (zorg ervoor dat dit niet te heet is, anders krijg je roerei 🙂 ). 
  • Vul de schaaltjes met het vloeibare beslag (+/- 100 g per potje).  Zet de kommetjes op een bakplaat en plaats in de oven gedurende 30 à 40 min (afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van je schaaltjes). De crème mag nog ietsiepietsie wiebelen als je hem eruit haalt. 
  • Laat de schaaltjes volledig afkoelen en bewaar in de koelkast.
  • Net voor het serveren ga je ze afwerken met het krokante laagje 'suikervrije karamel' 🙂 . Doe je dit op voorhand, dan is de bovenkant niet meer krokant.
  • Neem wat Zùsto op een koffielepel en strooi deze gelijkmatig over de bovenkant. Zorg ervoor dat de hele bovenkant met een dun laagje bedekt is. Smelt met een gasbrander de Zùsto tot de bovenkant karameliseert.

Notities

Voedingswaarde per 100 g Crème Brûlée 
Koolhydraten: 3,2 g
Kcal: 217
Vetten : 19,2 g
Verz Vetten: 12 g
Eiwit: 4,4 g
Vezels: 2,4 g 
Trefwoord Crème Brûlée, suikervrij, Zùsto