Chocolade mokka cupcakes met karamel frosting

2 weekends geleden was het weer zover: Baknamiddag met mijn lieve ex-collega'tjes. Een paar keer per jaar komen we samen, we zoeken dan op voorhand iets lekkers uit en dan wordt er vol overgave en enthousiasme gebakken. Deze keer was het bij Myriam thuis. Ja dié Myriam van de geweldige blog Hap & Tap en ook die Myriam die me nog meer goesting deed krijgen om te bakken (en vooral te blijven bakken).

We splitsen ons op: Veerle en ik bogen ons over een Duits recept van Vanille Bundtcakes (dat recept volgt nog ;)) en Myriam en Peter gingen aan de slag met het recept van deze chocolade mokka cupcakes met een mascarpone karamel frosting.

Chocolade mokka cupcakes

We hadden niet eens de tijd om de cupcakes te proeven (je kent dat wel; véél bij te kletsen en er moesten uiteraard ook mooie foto's genomen worden :)) dus iedereen kreeg zijn lading mee naar huis. Ik kon het natuurlijk niet laten om de avond zelf er nog ééntje aan te snijden... héér-lijk! En dat is zelfs nog een understatement...

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 15 min bakken + 20 min bereiding van de frosting
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkommen (2x)
  • Mixer
  • Oven

Ingrediënten (voor 12 cupcakes)

Voor de cupcakes
  • 250 g patisseriebloem
  • 225 g witte suiker
  • 3 el cacaopoeder
  • 2 tl espressopoeder
  • 1 tl baking soda/natriumbicarbonaat
  • 6 el olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
  • 1 el azijn
  • 1 el vanille-extract
  • 1⁄2 tl zout
  • 2 el koffie
  • 250 ml warm water
Voor de frosting
  • 115 g mascarpone
  • 35 g poedersuiker
  • 240 ml volle room
  • 1⁄2 tl vanille-extract
  • 2 el karamel saus, kant-en-klaar gekocht of zelfgemaakte
  • 2 tl espressopoeder

Instructies

Voor de cupcakes
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een cupcake bakvorm met papieren vormpjes.
  2. In een mengkom voeg je alle droge ingrediënten samen: Patisseriebloem, suiker, cacaopoeder, espressopoeder, natriumbicarbonaat en zout. Meng goed en zet apart.
  3. In een andere mengkom meng je alle natte ingrediënten: plantaardige olie, vanille extract, warm water en azijn.
  4. Doe nu geleidelijk de natte ingrediënten bij de droge terwijl je blijft mixen.
  5. Schep het beslag in de vormpjes (zorg ervoor dat de vormpjes 2/3de gevuld zijn).
  6. Bak de cupcakes zo'n 15 à 20 min in de voorverwarmde oven (prik er af en toe eens in met een satéprikker om te controleren of ze goed zijn).
  7. Laat de cakejes volledig afkoelen op een rooster.
Voor de frosting
  1. Mix de mascarpone samen met de suiker luchtig.
  2. Doe er vervolgens de volle room bij en mix tot je semi-stijve pieken krijgt.
  3. Voeg er het vanille extract, de karamel en het espressopoeder aan toe en mix nog eens zo'n 10 minuten.
  4. Schep de frosting in een spuitzak zonder spuitmondje en knip er de tip af zodat je een opening krijgt van 1 à 2 cm diameter.
  5. Spuit een stevige toef frosting op de cakejes en werk eventueel af met espressopoeder en chocolade koffiebonen.

Bron: Recept Coffee chocolate cupcake van Food Fashion Party.