Ik ben continu op zoek naar lekkere gezondere recepten. Bij gezonder denk ik vooral aan minder suiker en dus minder koolhydraten (vanwege mijn zoontje met diabetes type 1). Confituurkoekjes wou ik al lang eens maken. Bon, over de naam ‘confituurkoekjes’ twijfel ik eigenlijk nog? Bestaat er een correctere naam? Lemme know!

Maar dus, terug naar de koekjes! Ik gebruikte geen suiker, maar Zùsto. Voor zij die mijn recepten al vaker lazen, het is mijn all time favorite suikervervanger. Perfect voor wie toch wil letten op die extra calorietjes (bevat 75% minder calorieën dan suiker) en dus zeker ook voor de diabetici onder ons. Je kan er alles over te weten komen (en online bestellen) via de Zùsto website.

De koekjes zijn nog wat mals hetgeen een perfecte combinatie is met het confituurhartje. Buiten het feit dat ze zo verrukkelijk zijn dat je er niet vanaf kan blijven, bevatten 5 van deze schattigerds slechts 13g koolhydraten. Yes baby, 5 koekjes voor slechts 13g koolhydraten (herhaling versterkt, toch? 🙂 ). Wie wil er ééntje!?

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min + 20 min laten koelen + 10 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad:
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣ ♣
  • Koolhydraten: 13g voor 5 koekjes (als je ongeveer 10g deeg per koekje rekent)

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • 2 mengkommen
  • Mixer (optioneel)
  • Bakpapier
  • Ovenplaat
  • Deegrol
  • Uitstekertjes van ongeveer 3-4 cm diameter (optioneel)

Ingrediënten (voor +/-20 koekjes)

  • 100 g bloem
  • 40 g amandelmeel
  • 1 el maïzena
  • 1 tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • 21 g boter
  • 1 eiwit
  • 1 tl vanille extract
  • 90g Zusto (of witte suiker)
  • enkele lepeltjes suikervrije confituur

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een ovenplaat met bakpapier.
  2. In een mengkom meng je volgende ingrediënten: Bloem, amandelmeel, maïzena, bakpoeder, snuf zout en de Zùsto.
  3. Neem nu een andere mengkom en klop hierin het eiwit los. Voeg de boter en het vanille extract toe.
  4. Mix (of kneed met je handen) terwijl je de nate ingrediënten bij de droge voegt.
  5. Als je alles gekneed hebt en je kan een balletje vormen van het deeg, laat je het deeg nog 30 min koelen in de koelkast.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en bestuif het aanrecht en de deegrol overvloedig met bloem. Rol het deeg uit tot zo’n halve centimeter dik.
  7. Steek er rondjes van ongeveer 3 à 4 cm uit en druk er met je vinger een kuiltje in.
  8. Vul het kuiltje op met suikervrije confituur.
  9. Bak gedurende 10 min in de voorverwarmde oven.
  10. Smakelijk!