Het maken van deze Chocolade hazelnoten Pavlova ging gepaard met een bak-horror story…. (niet voor gevoelige lezers).

De familie kwam enkele zondagen eten, en dé familie telt ondertussen 10 kinderen en 11 volwassen. We proberen er een traditie van te maken om om de beurt bij een ander gezin een spaghetti lunch te organiseren. Niets fancy schmancy, maar gewoon ‘ne simpele spaghetti’ en nog eens gezellig samen zijn. Natuurlijk wou en zou er een taartje bijzijn. Niet alleen omdat nuja, mijn blog enzo. Maar ook omdat het papie zijn 70ste verjaardag was.

Hectisch weekend door de hobbies van de kinderen, inkopen doen, spaghetti maken, bakken…. Manlief die zaterdagavond ook nog moest werken en ik, die bij het meten van mijn zoon zijn glucose, zijn scanner (suikerziekte shizzle) in bad liet vallen! Rampspoed! Want zonder zijn scanner kunnen we zijn glucose niet meten! Tijdens deze tragedie stond mijn meringue rustig in de oven te garen (al 1u45 min!)…. Plots hoorde ik het ovenbelletje en snelde ik naar beneden. Ik dacht,’mmm nog 15 minuutjes’, draaide aan de knop en drukte op start. Een minuut later ging het ovenbelletje weer en ik realiseerde me dat ik per ongeluk de microgolffunctie had opgezet!!?? De f*cking microgolf! 1 minuut en ALLES naar de vaantjes. 1 luttele microgolf minuut! Ondertussen was het al 20u15, zat ik daar met een platte meringue, een kapotte scanner en een dochter die vanuit haar bed riep ‘mamaaaa, ik heb nog dooooorst’. Ik hoef er niet bij te zeggen dat ik licht ontvlambaar was?

Maar goed, ik geef niet gauw op en begon toch maar weer opnieuw aan de meringue… Dat vroeg in bed kruipen kon ik wel vergeten (want die meringue moest gemaakt worden en nog 2u garen in de oven) Ondertussen postte ik op IG een kreet om hulp ‘wat te doen bij waterincidenten + scanner’. Rijst bleek hét redmiddel!

Eind goed al niet zo goed: Mijn meringue was wéér een ramp en ik gaf het op voor deze keer. Ik flanste nog net voor de komst van mijn bezoek deze appeltaart ineen en maakte de Pavlova ‘op het gemak’ het weekend erop. De familie kon dan wel niet smullen van de taart, maar de collega’s genoten des te meer toen ik maandag met deze taart kwam aandraven 🙂 .

Ik schreef hierboven een heel opstel over mijn mislukte Pavlova pogingen, maar eigenlijk, is het zó moeilijk niet. Echt niet… ik weet dat het nu niet geloofwaardig overkomt, maar komaan, wie zet er nu de microgolffunctie aan ipv de oven!? 🙂 Dus nu jullie gewaarschuwd zijn, is het een fluitje van een cent. Want deze taart is het meer dan waard! Ik postte het al op instagram: ‘If heaven was a cake, it would be this Chocolate hazelnut pavlova’ en daarmee heb ik alles gezegd.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 2u bakken voor de meringue + 30 min afwerking
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Bakpapier
  • Ovenplaat
  • Steelpannetje

Ingrediënten

Voor de meringue
  • 6 eiwitten op kamertemperatuur
  • snuifje zout
  • 225 g poedersuiker
  • 1 tl azijn (bv appelciderazijn)
  • 2 tl maïzena
  • 2 el cacaopoeder
Voor de ganache
  • 200 g melkchocolade
  • 135 ml volle room
  • snuifje zout
Voor de hazelnoten slagroom
  • 500 ml volle room (min 35%)
  • 3 el hazelnotenpasta (bv. Nutella)
Voor de afwerking
  • 50 g hazelnoten (in stukjes)
  • Enkele hele hazelnoten

Instructies

Voor de meringue
  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Teken 2 cirkels van ongeveer +/ 18 cm diameter op een stuk bakpapier en leg het op een bakplaat.
  3. Klop de eiwitten op en voeg er beetje bij beetje de poedersuiker aan toe. Klop verder tot het eiwit bijna volledig stijf is.
  4. Doe er de azijn en de maïzena bij en klop verder tot je stevige pieken hebt (je moet de pot op z’n kop kunnen draaien zonder dat het eiwit eruit glijdt).
  5. Schep nu luchtig, met een spatel, het cacoapoeder onder het eiwit.
  6. Verdeel het eiwit over de 2 cirkels op het bakpapier.
  7. Verlaag de oventemperatuur naar 110°C en bak de meringues 2u. Doe de oven tussendoor NIET open.
  8. Na 2u zet je de oven uit en laat je de ovendeur op een kier, zo kan de meringue rustig afkoelen in de oven (liefst een hele nacht).
Voor de chocolade ganache
  1. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een warmte bestendige kom.
  2. Verwarm de room in een steelpannetje tot deze nét kookt. Giet de room over de chocolade stukjes en laat 1 min. staan.
  3. Roer zachtjes de room door de chocolade tot alle chocolade gesmolten is. Doe er nog een snuifje zout bij
Voor de hazelnoten slagroom
  1. Klop de room stijf en voeg er 3 el hazelnotenpasta aan toe. Meng verder.
Voor de afwerking
  1. Hak 50 g hazelnoten in stukjes.
  2. Neem 1 meringue en leg deze op een serveerschaal.
  3. Giet er ongeveer de helft van de chocolade ganache over.
  4. Strooi er stukjes hazelnoot over.
  5. Smeer een laag slagroom over de ganache (de helft).
  6. Leg de andere meringue erbovenop. Giet opnieuw de helft van de ganache erover (hou enkele eetlepels over voor de afwerking), strooi hazelnoten over de ganache en werk af met de andere helft van de slagroom.
  7. Giet kris kras de overgebleven ganache bovenop de taart en werk af met hele en verkruimelde hazelnoten.
  8. Smakelijk!

Bron: Recept Chocolate hazelnut Pavlova van Use Your Noodles.