C’est merveilleux les merveilleux… Ik was vergeten hoe verzot ik erop ben! Het was mijn lievelingsgebak toen ik nog een snotaap was. Nu ik het bakken wat onder de knie heb, leek het me plots verdacht eenvoudig, zo’n merveilleux maken. Dus toen ik de meringues aan het maken was voor de citroen en passievruchten taart, maakte ik er meteen enkele grotere bij, met in het achterhoofd er het weekend erna wat merveilleux’kes van te maken. En zo gezegd zo gedaan…

Merveilleux

Het was er ook echt het weer voor, afgelopen weekend. Nadat storm nummer 3 ons Belgenlandje teisterde en we maar weinig zin hadden om een boom op ons hoofd te krijgen, bleven we gezellig binnen. Ik werkte de merveilleux’s af (want de meringue was al klaar van het weekend ervoor) en we dronken er een lekkere warme tas koffie bij. Dàt noem ik nu eens een perfecte zondag…

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min (indien je het maken van de meringues niet meetelt)
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • 2 mengkommen
  • Zeef
  • Spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje
  • Bord
  • Weegschaal
  • Spatel

Ingrediënten (voor 6 merveilleux)

Voor de meringue
  • Bekijk het recept hier. (met dit recept zal je zeker meer dan 12 schuimpjes kunnen maken, maar maak er gerust wat extra voor het geval er enkele minder goed uitzien)
Voor het beslag
  • 250 ml volle room
  • 40 g poedersuiker
  • 125 g mascarpone
  • 1 tl vanille extract
Voor de afwerking
  • chocoladeschilfers, hagelslag, chocoladebolletjes, kokosrasp,… (naar smaak te kiezen)

Instructies

Voor de meringue
  1. Volg de instructies uit het basisrecept Meringue.
  2. Spuit minstens 12 ‘hoopjes’ (maak er platte schijven van) van +/- 5 cm diameter (teken desnoods af op bakpapier).
  3. Bak zo’n 60 min op 100°C.
  4. Laat volledig afkoelen.
Voor het beslag
  1. Klop de room tot slagroom.
  2. Doe de mascarpone samen met het vanille extract en de gezeefde poedersuiker bij elkaar en mix tot een glad beslag.
  3. Spatel er de slagroom luchtig onder.
Voor het samenstellen
  1. Doe de helft van het beslag in een spuitzak met gekarteld mondje.
  2. Neem 1 schijf meringue en spuit er een stevige toef beslag op. Dek af met een andere schijf meringue (zorg dat de platte kant bovenaan is).
  3. Met een spatel schep je het beslag langs de zijkanten.
  4. Strooi de chocoladeschilfers of hagelslag of… op een groot bord en rol er de merveilleux door.
  5. Zet de merveilleux rechtop en spuit er weer een stevige toef beslag op.
  6. Werk eventueel af met nog wat chocoladeschilfers.
  7. Laat ze verder opstijven in de koelkast.
  8. Smakelijk!