Pistache macarons

Pistache macarons zijn mijn lieverlingsmacarons! Ik val in herhaling, want dat zei ik ook al bij mijn recept van de pistachepasta. Maar goed, zo is het dus duidelijk voor iedereen 🙂 . Wanneer die pistache macarons nog eens gevuld zijn met witte chocolade ganache dan kan dat on-mo-ge-lijk een slechte combinatie zijn.

Het recept van deze macarons verschilt sterk van het recept van mijn vorige macarons. Deze zijn gemaakt met Franse meringue. De macarons van hieronder zijn gemaakt met Zwitserse meringue. Bij de Zwitserse wordt eerst het eiwit met het suiker opgewarmd waardoor de suiker smelt, erna wordt het geheel opgeklopt tot meringue. De Franse meringue is eigenlijk eenvoudiger en sneller. Hier moet je niets opwarmen en klop je gewoon direct het eiwit op met suiker.

Pistache macarons

Voor de Zwitserse methode moet je normaal rekening houden met de juiste temperatuur, maar in mijn recept hoeft dat niet! Aha! Lekker makkelijk toch? Wat ook nog goed is meegenomen; deze macarons moeten niet 'rusten' om een korstje te krijgen (in tegenstelling tot mijn eerdere recept) maar ze kunnen gewoon, poef, meteen de oven in.

Dus, hier gaan we dan...!

Pistache macarons

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min bereidingstijd + 13 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Mengkommen
  • Vuurvaste kommen (voor het au-bain-marie verwarmen)
  • Macaron matje
  • Spuitzak
  • Glad spuitmondje

Ingrediënten

Voor de macarons
  • 100 g eiwit (bij voorkeur zet je dit de avond ervoor al uit de koelkast).
  • 100 g witte suiker
  • 100 g amandelpoeder
  • 100 g poedersuiker
  • 2 el pistache pasta (te maken volgens dit recept)
  • optioneel: enkele druppels groene kleurstof
Voor de vulling
  • 100 g volle room
  • 250 g witte chocolade
  • 2 el pistache pasta (dit recept is genoeg voor zowel de macarons als de vulling)
  • Optioneel: enkele druppels groene kleurstof

Instructies

Voor de macarons
  1. Vul een grote kookpot met 1 cm water en plaats er een tweede, kleinere pot bovenop. Zet op een middelmatig vuur. Doe hier de eiwitten in, samen met de witte suiker. Met een garde klop je de eiwitten en de suiker los. Klop verder tot de suiker volledig is opgelost. Dit kan je testen door een druppel van het eiwit tussen duim en wijsvinger te wrijven. Voel je nog korreltjes? Dan is de suiker nog niet opgelost. Voelt het glad aan? Dan ben je klaar.
  2. Als er geen korreltjes meer voelbaar zijn, haal je de pot van het vuur en mix je op hoge snelheid tot je stijve pieken krijgt. Dit is je Zwitsere meringue. Zet opzij.
  3. Verwarm de oven voor op 150°C.
  4. In een andere mengkom zeef je het amandelpoeder met de poedersuiker. Roer om tot deze 2 ingrediënten goed gemengd zijn.
  5. Voeg dit nu toe aan de meringue alsook de pistachepasta en eventueel groene kleurstof.
  6. Mix (ja! met een mixer of met je keukenrobot) gedurende 10 seconden.
  7. Met een spatel schep je een beetje beslag op en laat dit stilletjes van je spatel glijden. Kan je een acht-figuurtje maken met het beslag zonder dat het uiteenvalt? Dan is het beslag genoeg geklopt. Maar indien het beslag in stukken uiteen valt, mix dan opnieuw 5 à 10 sec. Doe zo verder tot je met je beslag een achtje kan maken zonder dat het beslag uiteen valt.
  8. Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje (doe eventueel een plastiek rekkertje net boven het spuitmondje. Dat zal ervoor zorgen dat je het beslag gecontroleerder uit de spuitzak kan duwen). Spuit rondjes op het macaronmatje.
  9. Zet de schelpen meteen in de oven en bak gedurende 13 min. Draai halverwege je ovenplaat eens om.
  10. Laat de schelpen helemaal afkoelen vooraleer je ze van het matje haalt.
Voor de ganache
  1. Hak de chocolade in kleine stukjes.
  2. Giet de volle room in een steelpannetje en warm op tot de room net kookt.
  3. Giet de room over de chocolade en laat 20 seconden rusten. Roer de room door de chocolade totdat de chocolade volledig gesmolten is.
  4. Voeg er als laatste de pistachepasta aan toe en eventueel wat groene kleurstof.
  5. Doe de ganache in een spuitzak met een glad spuitmondje en laat even afkoelen in de koelkast (ongeveer 15 min).
  6. Als laatste spuit je de ganache op een macaronschelp en dek af met een andere schelp.
  7. Optioneel: crush nog enkele pistachenootjes en draai de zijkanten van de macarons erin (zodat de gecrushte nootjes aan de buitenkant van de ganache blijven kleven).

Bron: Recept van Broma Bakery - White Chocolate Pistachio Macarons