Het stond al even op mijn bak-lijstje, een vegan chocomousse. Ik vind het super interessant om te experimenteren met ingrediënten die je niet direct in een dessert zou verwachten. En zo verwacht je toch geen Aquafaba… Aquawatte!? Hoor ik je denken…

Vegan chocolademousse

Aquafaba is niets meer dan het vocht van kikkererwten. Ieuw? Niet bepaald… 🙂 je kan het prima stijf kloppen en dus een perfecte vervanger voor opgeklopt eiwit. Toen ik vorig weekend een blik kikkererwten opentrok om te verwerken in mijn veggie burgers, leek het mij het ideale moment om het vocht op te vangen in een afzonderlijk kommetje. Om dit dus te gaan gebruiken voor mijn vegan chocomousse. Zero waste shizzle en al!

Vegan chocolademousse

Als je zou denken dat deze vegan chocomousse nergens naar smaakt dan heb je het grondig mis. Je proeft, uiteraard, niets van dat kikkererwtenvocht en je hebt net een heel intense overheerlijk luchtige chocomousse. Deze mousse bevat trouwens slechts 3 (!) ingrediënten.

Het maken van deze mousse kost je 15 min, en is echt niet moeilijk! Ik deed er véél langer over om deze chocomousse er ietswat fotogeniek te doen uitzien. Want geef toe, een foto van een bruin hoopje is niet echt elegant op foto te zetten. Dus als de foto je niet meteen aanspreekt, mijn excuses, maar ik maak het goed met de chocomousse itself!

Op zoek naar andere vegan recepten? Bekijk dan zeker eens de chocomousse taart en de vegan pecannoten granola. Meer fan van koekjes? Check mijn overheerlijke hazelnoten chocolade sandwich koekjes of de amandelkoekjes. Of geef gewoon de zoekterm ‘vegan’ in, in de zoekbar bovenaan 😉 want er staan er nog wel meer op mijn blog.

Algemeen

 • Bereidingstijd: 10 min en 1u laten opstijven in de koelkast
 • Moeilijkheidsgraad:
 • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

 • Mengkom
 • Mixer
 • Weegschaal
 • Maatbeker
 • Kom om de chocomousse in te serveren

Ingrediënten (voor 3 personen)

 • 125 ml aquafaba(afhankelijk van de kikkererwten die je gebruikt is 125 ml het vocht dat in 1 of 2 blikken zit)
 • 150 g pure chocolade
 • 1 el ahornsiroop (eventueel meer als je het zoeter wil)

Instructies

 1. Hak de chocolade in kleine stukjes met een groot keukenmes. Doe deze in een magnetronbestendige kom en smelt de chocolade op laag wattage met intervallen van 30s (waarbij je elke 30s de chocoladestukjes even omroert). Ga zo door tot de chocolade bijna volledig gesmolten is. Roer dan verder tot de allerlaatste stukjes helemaal gesmolten zijn.
 2. Klop de aquafaba tot stijve pieken. Dit duurt makkelijk 10 minuten. Blijf kloppen tot je de kom ondersteboven kan houden zonder dat de opgeklopte aquafaba eruit glijdt.
 3. Doe de ahornsiroop bij de aquafaba en mix kort verder.
 4. Giet vervolgens de gesmolten chocolade bij de aquafaba en schep deze er luchtig onder totdat alles goed is opgenomen.
 5. Stort de mousse in een kom en zet nog eventjes (1u) in de koelkast om verder op te stijven.
 6. Smakelijk!