Bij deze verklaar ik het pompoenseizoen voor geopend! Wat hou ik van pompoen! In de herfst koop ik het met hopen en zo staat er hier minstens enkele keren per week pompoensoep op mijn vuur. Maar uiteraard is pompoen ook héél erg lekker verwerkt in ontbijt, een dessertje of een koekje (dat laatste bewijs ik je binnenkort nog 😉 ). Deze suikervrije pompoenpannenkoekjes zijn letterlijk mega fluffy, zacht, pumpkin spiced en helemaal té lekker. Doe daar dan nog eens een vleugje (suikervrije) gezouten karamel of siroop over en je krijgt er geen genoeg van. Believe me!

Pompoenpannenkoekjes

Het maken van de pompoenpuree kan je heel makkelijk op voorhand doen (een dag – of twee – bijvoorbeeld). Het gaat sowieso teveel zijn om allemaal in deze suikervrije pompoenpannenkoekjes te verwerken, dus draai de rest meteen in de soep. Win win heet dat! De pannenkoekjes op zich zijn al redelijk zoet. Ik gebruikte geen gewone suiker maar gebruikte mijn favoriete suikervervanger, Zùsto.

Wist je trouwens dat je met Zùsto ook heel eenvoudig siroop kon maken? Dat doe je door 70 g Zùsto in een steelpannetje te gieten samen met 30 ml water. Warm het geheel op, op middelhoog vuur tot de Zùsto volledig gesmolten is. Hou je liever van karamel? Dan kan je, bijna even, gemakkelijk de gezouten karamel maken van hier op mijn website (vervang dan de suiker door Zùsto).

Op zoek naar nog meer pompoen recepten? Check dan zeker ook de pompoenmousse taart.

Pompoenpannenkoekjes

Suikervrije Pompoenpannenkoekjes

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Glutenvrij
Lactosevrij
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Ontbijt
Porties 14 pannenkoekjes
calorieën 53 kcal

Equipment

  • Blender
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 140 g Havermout (eventueel glutenvrij)
  • 40 g Zùsto
  • 2 eieren
  • 175 g pompoenpuree – 1 kleine pompoen (zie instructies hieronder)
  • 175 g ongezoete amandelmelk gram en dus geen ml
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl pumpkin spice je kan dit heel makkelijk zelf maken: zie recept (https://www.tartesyaya.be/cake/pumpkin-spice-kruiden-2/)

Voor de afwerking – Optioneel

  • Pecannoten fijngehakt
  • Gezouten karamel (zie recept https://www.tartesyaya.be/taarten/salted-caramel/ –> vervang de suiker door Zùsto)

Instructies
 

  • Begin met het maken van de pompoenpuree: Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een ovenplaat met bakpapier. Snij je pompoen overlangs (van de steel naar beneden). Leg de helften op een bakplaat met de bolle kant omhoog. Bak de pompoen 30 minuten in de oven. Erna laat je de pompoen even afkoelen en schep met een lepel de zaden eruit. Erna kan je gewoon de rest van je pompoen uitlepelen.
  • Doe de havermout in de blender en maal tot meel.
  • Voeg er de rest van de ingrediënten aan toe en blend tot een egaal beslag.
  • Verwarm je pan met wat plantaardige olie of vloeibare margarine en bak zo'n 50 ml beslag per pannenkoek. Ik vind het handig om het beslag in een maatbeker over te gieten en zo telkens 50 ml per pannenkoek in de pan te gieten.
  • Optioneel: werk af met gezouten karamel en/of pecannoten

Notities

Per pannenkoek van 50 ml beslag
Koolhydraten: 6,5 g
Kcal : 53 g
Vet: 1,6 g
Verz.vet: 0,4 g
Eiwit: 2,3 g
Vezels: 1,4 g
 
Trefwoord Brunch, pannenkoek, pannenkoekjes, pompoen