Tijdens de herfst is er niets zo gezellig dan je huis te geuren met versgebakken cake of brood. Zo had ik enkele weekends geleden enorm veel zin in iets lekkers en gezelligs. En dus maakte ik deze volkoren hazelnootpasta buns. Wat waren ze héérlijk!

Volkoren hazelnootpasta buns

Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, maar zoals het er wel vaker aan toegaat, je geduld zal beloond worden. Ik beloof het op mijn communiezieltje (for what’s it worth ;)). Het begint allemaal met het maken van het deeg. Het laten rijzen ervan, vormen tot deze volkoren hazelnootbuns, nog eventjes laten rijzen, eeeeeen bakken maar!

Hazelnotenbuns

Persoonlijk vind ik ze het lekkerst als ze heel vers zijn. Nog zo een beetje lauw warm graag! Gezien de grote oplage van deze buns, konden wij er wel 2 dagen van eten en bezorgden we onze buren ook enkele exemplaren. Iedereen content!

Ben je fan van ontbijt met chocolade ? Bekijk dan zeker ook even de Babka met chocolade en Tahini.

Volkoren hazelnootpasta buns

Volkoren Hazelnootpasta buns

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 15 min
rusttijd 1 uur 30 min
Totale tijd 2 uur 5 min
Gang Ontbijt
Porties 10 buns
calorieën 247 kcal

Equipment

  • bakplaat
  • bakpapier
  • Ronde springvorm (+/- 24 cm diameter)
  • Deegrol

Ingrediënten
  

  • 225 ml ongezoete amandelmelk
  • 11 g droge gist = 1 zakje
  • 75 g witte suiker
  • 50 g vloeibare margarine
  • 500 g volkoren bloem
  • 1 ei
  • 1 snufje zout
  • 100 g hazelnootpasta (choco zoals Nutella)
  • 30 g hazelnoten fijngehakt

Instructies
 

  • Giet de amandelmelk in een steelpannetje en warm lichtjes op (tot deze lauw is). Giet de helft van de melk over de droge gist en schep er 1 eetlepel suiker bij. Roer tot de gist en de suiker is opgelost. Doe bij de rest van de amandelmelk de vloeibare margarine.
  • In de kom van je standmixer, doe je bloem, het zout en de rest van de suiker. Voeg er het gistmengsel, het ei en het botermengsel aan toe. Laat je standmixer zo’n 5 à 10 min kneden.
  • Leeg een propere vaatdoek over je kom en laat het deeg rusten tot dit in volume verdubbeld is (+/-1 u).
  • Haal het deeg uit je kom en bestuif het werkblad en deegrol, overvloedig met bloem. Rol het deeg tot een grote rechthoek van ongeveer 40 x 50 cm. 
  • Bestrijk 2/3de van het deeg met hazelnotenpasta.
  • Vouw het deeg voor 2/3de dicht en vouw vervolgens de 'open' kant ook weer toe.
  • Snij nu repen van ongeveer 2 cm over de korte zijde. Ik sneed vervolgens die strook ook nog eens in 2. Rol de reep op, beginnend van beneden. Zodat je een rolletje krijgt. Elke rolletje zou ongeveer 85 g moeten wegen.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier en leg de rolletjes erin. Besprenkel met fijngehakte hazelnoten. En dek opnieuw af met de vaatdoek. Laat nog zo'n 30 min rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. En bak de buns gedurende +/- 15 min tot ze goudbruin kleuren.

Notities

Voedingswaarden per bun (van 85 g beslag)
Koolhydraten: 37,5 g
Kcal: 247
Vet: 7,2 g
Verz vet : 1,5 g
Eiwit: 5,4 g
Vezels: 4,9 g
Trefwoord buns, hazelnootpasta, nutella, volkoren