Een cake met olijfolie… Hier werd ik wel door getriggered. Als ik plantaardige olie gebruik in gebak is het meestal zonnebloemolie of arachideolie, maar olijfolie had ik eerlijk gezegd nog niet gebruikt (het heeft ook een specifieke smaak die ik niet direct gepast vond voor gebak). Maar deze cake maakt dat vooroordeel dus helemaal goed! Ziehier de abrikozencake met olijfolie!

Abrikozencake met olijfolie

Het zou Tartes Yaya niet zijn als ik het originele recept niet bijstuurde. Ik maakte de taart iets minder zoet en verving de suiker door Zùsto (mijn favoriete suikervervanger die vanaf nu ook te koop is bij Colruyt trouwens). Ook deed ik er ietsje meer amandelmeel bij om de koolhydraten naar beneden te krijgen.

De cake smaakt super zacht en heerlijk smeuïg! De abrikozen geven je een instant zomergevoel! Dus weer een toprecept om mee aan de slag te gaan zou ik zo denken.

Fan van abrikozen? Check dan zeker ook deze recepten: Abrikozentaart, smurfentaart, zomerfruit moussetaart of de frangipannetaart.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 40 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Mixer
  • Bakpapier
  • Springvorm (+/- 20cm)

Ingrediënten

  • 140 g Zùsto  
  • 220 ml ongezoete amandelmelk
  • Zeste van 1 citroen
  • 1 tl vanille extract
  • 100 ml olijfolie  
  • 2 eieren
  • 150 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1/2 tl natrium bicarbonaat
  • snuf zout
  • 5 abrikozen – in kwartjes gesneden.
  • Handje amandelschaafsel voor de versiering.

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de springvorm met bakpapier.
  2. Doe de Zùsto samen met de melk, de citroenzeste en het vanille extract in een steelpannetje en zet op middelhoog vuur. Blijf roeren tot de Zùsto volledig is opgelost (laat het niet koken). Haal de steelpan erna van het vuur en zet apart om af te koelen.
  3. Neem een mengkom en voeg hier de volgende ingrediënten aan toe: amandelmeel, bloem, bakpoeder, natrium bicarbonaat en zout. Doe er vervolgens de olijfolie en de (losgeklopte) eieren bij. Mix de massa kort en voeg er tenslotte het melkmengsel aan toe. Mix verder tot een glad beslag.
  4. Stort het beslag in de springvorm.
  5. Snij de abrikozen in kwartjes en leg ze in het beslag, werk af met de amandelschilfers.
  6. Bak de cake gedurende +/-40 minuten in de voorverwarmde oven. Prik er eens met een satéprikker (of vork) in om te kijken of de cake voldoende gebakken is (de vork/prikker moet er proper uitkomen).
  7. Laat minstens 15 minuten afkoelen voor je er de springvorm vanaf klikt.
  8. Laat erna volledig afkoelen.
  9. Smakelijk!

Bron: Geïnspireerd op het recept van Scientifically Sweet