Mijn allereerste post van 2021! Wauw! Wat een jaar, wat een verrassend raar jaar! Ik snij dan graag deze Tiramisu Ijstaart aan om het te vieren. Voor mij was het een jaar van meer onthaasten, meer rust in mijn hoofd (ondanks de drukte! dat klink raar…), van vele wandelingen, veel sporten, héél erg veel bakken, veel werken én…. een boek te schrijven! Mijn boek komt mid-januari uit en zal vanaf dan te koop zijn in de winkel. Ondertussen kan je mijn boek nog altijd pre-orderen (een gesigneerd exemplaar of course!) en dan ben jij één van de eersten om mijn boek in handen te hebben. Pre-Orderen kan via deze link.

Maar we wijken af… terug naar de Tiramisu Ijstaart! Het lievelingsdessert van mijn zoontje is zonder twijfel : Tiramisu! Dus wat aten we op Kerst? Tiramisu! Hoewel ik ook een grote fan ben van het Italiaanse goedje, vond ik twee keer tiramisu op een week tijd teveel van het goede. Dus ik dacht: Laat ik een Tiramisu Ijstaart maken!

En wat een goed plan! Uiteraard is ook deze Tiramisu Ijstaart nog steeds één die je zonder ijsmachine kan maken. Super easy peasy dus! In minder dan 20 minuten zit hij in je vriezer. Je moet wel nog 8 uur wachten om hem aan te snijden, maar je geduld zal beloond worden, trust me 😉 .

Tiramisu ijstaart

De voorbije 2 jaar maakte ik ook altijd rond deze periode een ijstaart. Zo maakte ik 2 jaar geleden de Homemade Viennetta en vorige jaar werd het een snickersijstaart. Maar echt jongens en meisjes, dit is gewoon veel te lekker! En helemaal niet moeilijk! Ik beloof het op mijn communiezieltje 😉 .

Het voordeel aan een ijstaart is, dat je niet met 10 moet zijn om ze op te eten. Ze blijft namelijk wel even goed in de vriezer. Dus je kan er ook na de feesten nog heerlijk van nagenieten.

Tiramisu ijstaart

Tiramisu Ijstaart

Moeilijkheidsgraad = Gemakkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Tijd in de diepvriezer 8 uur
Totale tijd 8 uur 20 minuten
Gang Nagerecht
Porties 10
calorieën 217 kcal

Equipment

  • Langwerpige cakevorm
  • Vershoudfolie

Ingrediënten
  

  • 250 g mascarpone
  • 350 ml volle room
  • 200 g gesuikerde gecondenseerde melk
  • 20 à 24 boudoirkoekjes (hoeveelheid hangt af van de grote van je vorm, reken voor de zekerheid 1 pak)
  • 1 tas koffie
  • scheutje melk (optioneel)
  • cacaopoeder voor de afwerking

Instructies
 

  • Start met het bekleden van je rechthoekige cakevorm met vershoudfolie (zo zal de cake gemakkelijker uit de vorm komen). Neem een lang stuk vershoudfolie dat je dan in de lengte in je vorm legt. Zo heb je ineens ook de korte opstaande randen mee. Anders moet je foefelen met 2 stukken vershoudfolie (dat kan ook, maar is iets minder handig)
  • Mix in een kom de volle room, gecondenseerde melk en mascarpone tot een stevige massa. Het moet de structuur van stevige yoghurt krijgen.
  • Zet een tas koffie en giet dit over in een schaaltje waar je makkelijk de koekjes in kan dompelen. Ik voegde nog een flinke scheut melk toe aan de koffie.
  • Schep enkele eetlepels beslag (zodat je een bodem krijgt) in de vorm en strijk glad met de achterkant van de lepel. Dompel de koekjes heel kort onder in de koffie (niet te lang, want dan worden ze echt heel sompig). Schik de koekjes met de lange zijde mee. Ik legde 2 rijen van 4 koekjes in de lengte en dan nog eens een rij met halve koekjes. (dus 10 koekjes per laag).
  • Schep een stevige portie beslag over de koekjes en strijk opnieuw glad. Maak nog een rij koekjes en werk weer af met de rest van het beslag.
  • Zet de taart gedurende minimum 8u in de vriezer.
  • Draai de vorm om op een serveerschaal en werk, net voor het opdienen, af met cacaopoeder (of schilfers chocolade).
  • Smakelijk!

Notities

Voor een stuk van 60 g
 
Energie (kcal)
Vet (g)
Verz. vet (g)
Eiwit (g)
Koolhydr (g)
Vezels (g)
217
17,2
11,6
3,1
12,5
0,1
 
Trefwoord ijstaart, Tiramisu