Ik werd helemaal geïnspireerd door instagram toen ik een reels (je kent ze wel, die korte filmpjes op Instagram) zag voorbijkomen. Een mooi plaatje van een citroen olijfolie cake. Het initiële recept dat bij de reel hoorde, liet ik aan mij voorbijgaan en ik besloot er helemaal mijn eigen versie van te maken.

Zoals dat met eigen receptcreaties vaak gaat, was ook deze citroen olijfolie cake niet van de eerste keer een succes… Veel te zuur (iets te enthousiast citroen toegevoegd) en veel te nat (lees: kleverig, nat, niet samenhangend) , dus moest ik verder sleutelen aan de juiste combinatie.

Gelukkig moest ik niet wachten tot de 3de keer goeie keer, maar was het bij poging 2 al helemaal raak! De frisse smaak van de citroen komt heerlijk tot zijn recht, zonder overheersend te zijn. Mijn kinderen waren er alvast ook dol op, hetgeen zoveel betekent als wat ik noem: een erg toegankelijke cake.

Voor de geïnteresseerden kan ik ook meedelen dat dit fris zoet gebak helemaal lactosevrij is.

Op zoek naar meer recepten met citroen ? Hier volgen enkele handige links:

citroen olijfolie cake

Citroen olijfolie cake

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Lactosevrij
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Nagerecht
Porties 12 personen
calorieën 171 kcal

Equipment

  • Springvorm van +/- 18 cm diameter
  • bakpapier
  • 2 Mengkommen

Ingrediënten
  

  • 100 ml olijfolie
  • 3 eieren
  • 150 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 tl vanille extract
  • 1 citroen voor het sap en voor de zeste
  • 175 g 1 op 1 suikervervanger (of witte suiker)
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g amandelmeel
  • snufje zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. En bekleed een ronde springvorm met bakpapier. 
  • Doe de olijfolie samen met de eieren, de ongezoete amandelmelk en het vanille extract in een mengkom. 
  • Pers de citroen en rasp de schil. Voeg het sap en de zeste toe aan het mengsel en mix. 
  • In een aparte mengkom voeg je de droge ingrediënten samen: de suikervervanger, het zelfrijzend bakmeel, het amandelmeel en het zout. Meng met een lepel. Schep nu lepel per lepel de droge ingrediënten onder de natte, terwijl je blijft mixen. Mix tot een glad beslag. Je zal merken dat het beslag wat lopender is dan wat je gewend bent. Maar geen nood, het komt goed ;). 
  • Stort het beslag in de springvorm en bak gedurende +/- 45 – 55 min in de voorverwarmde oven. Prik er met een cake prikker in om te controleren of de cake gaar is. 
  • Laat 15 min afkoelen alvorens hem uit de vorm te halen. Laat verder afkoelen op een afkoelrooster.

Notities

Voor een stuk van 50 g (voor 100 g)
Koolhydraten: 10 g (20,5 g)
Kcal: 171 (341)
Vet: 11 g (22 g)
Verz. Vetten: 1,5 g (3,1 g)
Eiwit: 3,9 g (7,8 g)
Vezels: 2,9 g (5,8 g)
Trefwoord citroen, citroencake, olijfolie, olijfoliecake