The best of both worlds: De bananen wortelcake. Als je fan bent van bananenbrood en van wortelcake, wel dan is dit ab-so-luut een aanrader!
Ik maakte voor deze cake gebruik van natuurlijke ingrediënten. Voor het zoeten van de cake koos ik dan ook voor kokosbloesemsuiker. Uiteraard zorgt de banaan en wortel ook voor de nodige zoete smaak waardoor je slechts een kleine hoeveelheid suiker nodig hebt. Win win 🙂 En believe me, de cake is echt zoet genoeg! Als rasechte zoetekauw kan ik dat volmondig beamen. De cake is ook beperkt gebleven qua vetten, aangezien ik geen extra vetstof gebruikte. Het amandelmeel zorgt wat extra smeuïgheid.
Ingrediënten vervangen?
Kokosbloesemsuiker: kan je eenvoudig vervangen door rietsuiker of bruine suiker. Dat zal de smaakt het meest benaderen. De koolhydraten blijven nagenoeg hetzelfde ;).
Volkoren Patisseriebloem: gebruik eventueel gewone patisseriebloem of nog makkelijker vervang dit door zelfrijzende bloem dan kan je ook het bakpoeder en natriumbicarbonaat weglaten. Maar dan gaan de vezels wel naar beneden (koolhydraten blijven idem dito).
Ongezoete amandelmelk: kan je door havermelk of sojamelk vervangen. Indien je niet lactose-intolerant bent, kan je uiteraard ook gewone halfvolle melk gebruiken (koolhydraten zullen lichtjes stijgen).
Pecannoten: Indien je geen fan bent, kan je ze eventueel weglaten. Al geven ze wel een lekkere crunch aan de cake. Of gebruik walnoten ipv de pecannoten.
Wil je toch liever voor een ‘pure’ bananencake/brood gaan? Probeer dan zeker mijn recept van het gemarmerd bananenbrood. Heb je liever een pure wortelversie? Dan kan ik je de Wortelcake 2.0 aanraden.
Bananen wortelcake
Equipment
- langwerpige bakvorm
- 2 Mengkommen
Ingrediënten
- 175 g volkoren patisseriebloem zie artikel om te bekijken wat vervangen kan worden
- 75 g amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl naturiumbicarbonaat
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 1 ei
- 70 g kokosbloesemsuiker
- 200 g geplette banaan dat zijn ongeveer 2 kleine bananen
- 100 g fijn geraspte wortel
- 120 ml ongezoete amandelmelk
- 1 tl vanille extract
- 60 g pecannoten (of walnoten)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet de cakevorm in met olie of bakmargarine. Bestuif de vorm met bloem.
- Doe alle droge ingrediënten in een mengkom: de volkorenbloem, het amandelmeel, het bakpoeder, natriumbicarbonaat, kaneel en het snufje zout. Zet opzij.
- In een andere mengkom mix je het het ei samen met de kokosbloesemsuiker. Voeg de geplette banaan en de fijngeraspte wortel toe. Doe er de amandelmelk en het vanille extract bij en mix kort.
- Voeg nu de droge ingrediënten bij de natte en mix nog even kort tot alles goed is opgenomen.
- Hak de pecannoten grof en schep dit onder het beslag.
- Stort het beslag in de cakevorm en bak gedurende 35-40 min in de voorverwarmde oven. Prik er met een satéprikker of cakeprikker in om te controleren of de cake voldoende gebakken is.
- Laat 15 min afkoelen op een afkoelrooster alvorens hem uit de vorm te halen (door de vorm op zijn kop te draaien en eens kort te schudden).