Deze Speculaas Macarons (de Kerst Editie) zien er niet alleen feestelijk uit, zo smaken ze ook!

Wie mij kent, weet dat ik een grote macaron fan ben. Vermoedelijk is dit zelfs mijn lievelingsdessert. Het maakt me eigenlijk niet veel uit met wat ze precies gemaakt zijn, ik vind ze ALLEMAAL lekker! Nu de Sint het land al weer uit is en de kerstman zijn Rudolph begint op te tuigen, was het tijd voor een seizoensgebonden variant: ziehier de Speculaas Macarons (de Kerst editie 😉 ).

Speculaas macarons (kersteditie)

Je vindt op mijn blog al menig macaron recept terug. De macarons met chocolade ganache en framboos mochten de spits afbijten, erna volgende het recept van de pistache macarons en in de zomer kon je ook het recept van de Strawberry cheesecake macarons hier terugvinden. Allemaal stuk voor stuk toppers als je het mij vraagt, wel hadden ze 1 ding gemeen: de helft van mijn macaronschelpen was altijd gebarsten. Op zich doet dit niets aan de smaak (vind ik) en zijn ze nog altijd mega lekker, maar het maakt ze natuurlijk iets minder fotogeniek.

De macaronschelpen gemaakt met dit recept van de Speculaas Macarons daarentegen, kwam er helemaal op en top goed uit! Geen één macaron schelpje was gebarsten, ze hadden allemaal ‘voetjes’ en er bleef geen enkele schelp aan de siliconen mat kleven. Wat er precies anders was aan het recept? Of wat ikzelf anders deed dan normaal? Moeilijk te zeggen. De verhoudingen van het recept zijn lichtjes anders en in dit recept wordt een mini beetje cream of tartar (ook wel wijnsteen genoemd) toegevoegd. Misschien was dàt het geheime ingrediënt? Geen idee, maar als het mij lukt, lukt het jou zeker ook.

Die cream of tartar (wijnsteen), is een speciaal goedje dat je waarschijnlijk niet in de supermarkt zal vinden. Je kan dit in een bak-speciaalzaak vinden of gewoon online bestellen.

Ik gebruikte ook voor de eerste keer een macaron bakmat van Patisse, deze was echt perfect en misschien was dit het geheim? Wie zal het zeggen… Probeer het gewoon zelf eens uit en laat me zeker weten hoe het bij jou gegaan is.

Algemeen

 • Bereidingstijd: 20 min + 30 min rusten + 15 min bakken
 • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣ ♣
 • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣ ♣ ♣

Benodigdheden

 • Spuitzak
 • Spuitmondje
 • macaron bakmatje
 • Weegschaal

Ingrediënten

Voor de macarons (22 stuks)
 • 90 g eiwit (van de dag ervoor gescheiden van het eigeel en uit de koelkast bewaard)
 • 112 g amandelmeel
 • 135 g poedersuiker
 • 1 tl speculaaskruiden
 • 75 g witte suiker
 • 1/8ste tl cream of tartar/wijnsteen
 • Druppel bruine kleurstof (optioneel)
Voor de witte chocolade roomkaasfrosting
 • 55 g witte chocolade
 • 84 g roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
 • 55 g boter (kamertemperatuur)
 • 1/2 tl vanille extract
 • 80 g poedersuiker

Instructies

Voor de macarons
 1. Zeef het amandelmeel en de poedersuiker en meng in een mengkom. Doe er de speculaaskruiden bij en zet apart.
 2. Klop de eiwitten op en van zodra ze beginnen te schuimen doe je er lepel per lepel de witte suiker bij. Als laatste voeg je er de cream of tartar aan toe en je laat het eiwit opkloppen tot je stevige pieken krijgt.
 3. Je kan eventueel een heel klein beetje bruine kleurstof aan het eiwit toevoegen (ik mengde rood en groen, dat gaf bij mij het beste resultaat om bruin te verkrijgen).
 4. Schep nu eerst 1/3de van het eiwitbeslag onder het amandel/suiker mengsel. Doe er vervolgens de rest bij en schep het opgeklopte eiwit er in een luchtige beweging onder. Het beslag is goed als het in de vorm van lava van je spatel loopt. Indien het nog te stevig is, schep dan nog even verder.
 5. Doe het beslag in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit de macaronschelpen op het macaronmatje. Ga niet draaien met je hand, maar hou je hand op het midden van de macaron cirkel gericht en spuit naar beneden.
 6. Laat het volgespoten macaronmatje zo’n 30 min rusten (als je er met je vingertoppen aankomt zou er geen beslag meer aan je vinger mogen blijven kleven. Dan zijn ze klaar voor de oven).
 7. Warm de oven voor op 150 °C en bak de macaronschelpen 15 à 20 min.
 8. Laat ze volledig afkoelen vooraleer je ze van het matje haalt.
Voor de witte chocolade roomkaasfrosting
 1. Smelt de witte chocolade in de magnetron en zet opzij.
 2. Klop de boter samen met de roomkaas zacht. Doe er vervolgens het vanille extract bij en de afgekoelde gesmolten witte chocolade.
 3. Doe er als laatste de gezeefde poedersuiker bij en mix tot een glad beslag.
 4. Doe het beslag in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit toefjes op een macaronschelp en dek af met een 2de schelp.
 5. Werk (optioneel) af met wat gesmolten witte chocolade en kerst sprinkels.
 6. Bewaar de macarons in de koelkast (ze zijn nog het beste als ze een dagje hebben kunnen ’trekken’ in de koelkast).
 7. Smakelijk!

Bron: Recept van de Gingerbread macarons with white chocolate cream cheese frosting van Confessions of a Confectionista.