Nescafé lanceerde onlangs hun gamma Farmers Origins. Dat zijn duurzame koffiecapsules die compatibel zijn met Nespresso koffiemachines. De capsules zijn gemaakt van 80% recycleerbaar aluminium. Ze lanceerden 5 nieuwe smaken die ik, in primeur, mocht proeven. Uiteraard zei ik daar geen nee tegen! En beter nog, ik gebruikte hem meteen in deze heerlijke chocolade koffietaart met mascarpone.

Dit weekend dronk ik dus héél wat koffies om mijn favoriete smaak te ontdekken. Als ik er dan toch 1 van de 5 smaken moet uitpikken, dan kies ik voor de Brazil! Deze gebruikte ik trouwens ook in deze chocolade koffietaart met mascarpone.

Ik gebruikte de koffie zowel in het chocoladebeslag als in de mascarponelaag. Zo komt de smaak van de koffie helemaal tot zijn recht en krijg je ook een instant tiramisu-gevoel. Al is het iets tussen een chocoladetaart en een tiramisu. Ik zou het ‘best of both worlds’ durven noemen 🙂 .

Als je bang bent voor ‘al het werk’, kan ik je verklappen dat je deze taart in stukjes kan maken :). De taartdeeg en zelfs het afbakken, kan je heel gemakkelijk de dag op voorhand doen. Zo is je bodem al goed afgekoeld als je hem gaat vullen.

De chocoladelaag en de mascarponelaag, zijn eigenlijk echt in een hik en een wip klaar. Het afwerken met cacaopoeder kan je eventueel nog doen net voor het serveren.

Tip: de taart bewaar je in de koelkast maar haal hem een uurtje van tevoren uit, dan komen de smaken nog beter tot hun recht.

Ben je fan van koffie in gebak? Check dan zeker volgende recepten :

Chocolade koffietaart met mascarpone

Chocolade koffietaart met mascarpone

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 50 minuten
Bereidingstijd 22 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur 12 minuten
Gang Nagerecht
Porties 12 stukken
calorieën 369 kcal

Equipment

  • Ronde taartvorm +/ 18 cm diameter (bij voorkeur met uitneembare bodem)
  • Deegrol
  • Bakparels
  • bakpapier
  • Spuitzak
  • Zeefje
  • 3 mengkommen

Ingrediënten
  

Voor het taartdeeg

  • 80 g harde margarine of boter
  • 50 g suiker
  • 1 ei
  • 40 g amandelpoeder
  • 180 g patisseriebloem
  • snufje zout

Voor de chocolade koffielaag

  • 170 g pure chocolade
  • 25 g suiker (witte)
  • 2 tl vanille extract
  • snufje zout
  • 2 el straffe koffie (ik gebruikte de nieuwe Nescafé Farmers Origins)
  • 80 ml volle room
  • 160 g mascarpone

Voor de mascarponelaag

  • 150 g mascarpone
  • 160 ml volle room
  • 35 g suiker
  • 3 el straffe koffie
  • cacaopoeder voor de afwerking

Instructies
 

Voor het taartdeeg

  • Zie instructies https://www.tartesyaya.be/taarten/basisrecept-zanddeeg/
  • Laat de gebakken taartbodem volledig afkoelen op een rooster (je kan deze ook de dag van tevoren al maken)

Voor de chocolade koffielaag

  • Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een hittebestendig potje.
  • Voeg er de suiker, vanille extract, de koffie en het zout aan toe.
  • Giet de volle room in een steelpannetje en warm op tot tegen het kookpunt. Giet vervolgens de hete room over het chocolademengsel en laat een minuutje rusten. Roer doorheen het chocolademengsel tot je geen klontertjes meer hebt (is niet alle chocolade weggesmolten, plaats dan nog héél kort – 20s op 600w in de magnetron.)
  • Schep het chocolade beslag in een grotere mengkom en voeg er de mascarpone aan toe. Mix tot je een glad beslag krijgt.
  • Stort het beslag in de afgekoelde taartvorm en strijk glad. Zet in de koelkast terwijl je de mascarponelaag maakt.

Voor de mascarponelaag

  • Doe de mascarpone samen met de volle room, de suiker en de koffie in een mengkom. Mix tot je stevig pieken krijgt. 
  • Schep het beslag in een spuitzak met rond spuitmondje (heb je geen rond spuitmondje, knip dan de punt van de spuitzak zodat je een opening van +/-1 cm krijgt). Spuit nu mascarpone toefjes op de chocoladevulling. Werk af met gezeefd cacaopoeder en zet in de koelkast om verder op te stijven.

Notities

Voor 1/12de van deze taart:
Koolhydraten: 22 g
Kcal: 369
Vet: 28,4 g
Verz Vet: 17,4
Eiwit: 5,3 g
Vezels : 1,6 g
Trefwoord chocolade, koffie, mascarpone, Nescafé