Een passievrucht cheesecake stond al laaaang op mijn to bake lijstje. Ik ben een gigantische kaastaart fan, maar dat was misschien al duidelijk gezien de vele kaastaart recepten op mijn blog: Kaastaart met speculaasbodem, No bake oreo kaastaart, Appelcrumble kaastaart, de aardbeien kaastaart en de witte chocolade mascarpone taart met frambozen. Als ik ze zo allemaal na elkaar zie opgenoemd staan, wist ik zelfs niet dat het zo erg gesteld was met mijn kaastaarten verslaving 🙂 .

Maar dus: over de taart! De basis is roomkaas met witte chocolade en lichtjes gezoet met Zùsto om de taart toch wat guilt-free’er te maken 😉 . Zùsto kan je makkelijk online bestellen via deze link. Vaak is een passievrucht cheesecake niet eens met passievrucht gemaakt. De taart is dan wel afgewerkt met passievruchten, maar ik wou absoluut de passievrucht IN de taart. Als afwerking koos ik voor een dun laagje slagroom met enkele toefjes passievruchten pulp (niet ontpit, in tegenstelling tot wat in de taart zit). Deze taart is gegarandeerd genieten…

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min + 50 min in de oven
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkommen (3)
  • Ronde springvorm +/- 24 cm
  • Mixer
  • Foodprocessor

Ingrediënten

Voor de bodem
  • 125 g Mariakoekjes (of digestive koekjes)
  • 75 g boter
Voor de kaastaart
  • 125 g witte chocolade in kleine stukjes
  • 125 ml volle room
  • 235 g roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 250 g mascarpone
  • 4 el Zùsto (of witte suiker)
  • 2 tl vanille extract
  • 3 eieren
  • 130 ml passievruchten pulp (ontpit) –> dit zijn ongeveer 12 passievruchten
Voor de afwerking
  • 100 ml volle room
  • 1 el Zùsto (of witte suiker)
  • Pulp van 1 of 2 passievrucht(en) om te decoreren.

Instructies

Voor de bodem
  1. Vet de springvorm in met boter en bekleed de onderkant en de randen met bakpapier (de boter zal ervoor zorgen dat het bakpapier blijft kleven).
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Verkruimel de koekjes in een foodprocessor of blender.
  4. Smelt de boter op laag wattage in de microgolfoven.
  5. Giet de gesmolten boter over de koekkruimels en meng tot een homogene massa.
  6. Stort het koekmengsel uit in de taartvorm en druk aan met de achterkant van een lepel op de bodem.
  7. Bak de bodem gedurende 10 min in de voorverwarmde oven.
Voor de kaastaart
  1. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150°C.
  2. Hak de chocolade in fijne stukjes.
  3. Breng 125 ml room net tot aan het kookpunt en giet dit over de stukjes chocolade. Laat 1 min rusten en roer de room door de chocolade totdat deze volledig gesmolten is. Zet apart.
  4. In een andere kom mix je de roomkaas met de mascarpone zacht.
  5. Doe er vervolgens het vanille extract, de eigelen (hou het eiwit apart) en de Zùsto/suiker. Mix verder.
  6. In een propere mengkom doe je de overige 120 ml volle room. Klop de room tot slagroom en meng dit luchtig onder de chocolade ganache.
  7. Haal de passievruchten pulp door een zeef zodat je 130 ml overhoudt. Voeg dit toe bij het beslag.
  8. Doe er nadien ook nog de gesmolten chocolade bij.
  9. Klop de eiwitten stijf en roer deze luchtig onder het beslag.
  10. Bak de taart gedurende 50 min in de oven (de taart moet in het midden nog wat lobbig zijn).
  11. Laat afkoelen met de ovendeur op een kier (dat zorgt ervoor dat de taart niet zo zal inzakken en barsten).
Voor de afwerking
  1. Als de taart volledig is afgekoeld, klop dan de room op met de Zùsto/suiker.
  2. Smeer een dun laagje over de bovenkant.
  3. Werk af met wat passievruchten pulp.
  4. Laat het smaken!

Bron: Geïnspireerd op het recept van Eric Landlard Nielsen Massey Cheesecake